X
◀ terug naar overzichtDe Vrijegeest te Akersloot
Fotografie: Ray Stofberg
Het project de Vrijegeest is gebouwd in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). De uiteindelijke bewoners waren zelf de opdrachtgever en hebben zo veel invloed gehad op de ontwikkeling en uitvoering van het plan. De opgave behelsde de realisatie van 22 starterswoningen en is uitgevoerd in de vorm van een hof.
Ondanks dat dit een CPO-project is hebben de meeste opdrachtgevers elkaar pas leren kennen tijdens het ontwerp, ondanks dit gegeven was er een sterke wens uitdrukking te geven aan het collectieve karakter van het project. Dit heeft er toe geleid om het plan op te zetten als een hofmodel waarin alle voordeuren zijn gericht naar de gemeenschappelijke binnentuin. De armen van het U-vormige hof gaan op in het ritme en schaal van de belendende rijwoningen terwijl de kop van het hof zich verhoogt en zo samen een pleinwand vormt met de naastgelegen sporthal. Een poort verbindt de twee werelden met elkaar. Er is bewust gekozen om de ruimte rondom het gebouw mee te ontwerpen en onderdeel te laten zijn van het plan.
Ondanks het eenduidige, bijna strenge, ontwerp van het gebouw en haar gevels viel er voor de opdrachtgevers toch veel te kiezen. Zo kon er worden meebeslist worden over de plattegrondindeling, de gevelindeling, de installaties en de afwerking. Daarnaast is er collectief gekozen voor materialen en afwerkingen die passen bij het project en bij Akersloot.
Om de kosten onder controle te houden is er, om te beginnen, gekozen voor een hoftypologie met een repeterende beukmaat. Het project is traditioneel gestapeld en heeft een eenduidige gevelbekleding. Door in de basis te kiezen voor eenvoud bleef er budget beschikbaar voor details en gevelmaterialen. Er is bewust gekozen voor een onderhoudsarm gebouw zonder te willen inleveren op de uitstraling.